Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení produkční schopnosti jitrocele kopinatého pro pícní využití
Valigurová, Jana
Stále častěji se v zemědělství využívají dvouděložné byliny pro pícní využití. Tato diplomová práce se zaměřuje na jednu z variant, a to jitrocel kopinatý, který je považován za kvalitní pícninu a mezi jehož přednosti patří schopnost odolávat abiotickým stresům a poskytovat tak vysokou produkci píce i v suchém období. Se stále častějším výskytem suššího období má jitrocel velký potenciál stát se více pěstovanou plodinou. Proto byly vyšlechtěny odrůdy jitrocele kopinatého, které poskytují vyšší výnosy a jsou odolnější vůči nepříznivým klimatickým podmínkám než plané genotypy. Praktická část této práce je rozdělena na dvě části. První část pokusu byla pěstována ve válcích s pískem, kde poté došlo k porovnání produkce kořenové biomasy jitrocele kopinatého (odrůda Tonic) s dalšími čtyřmi druhy: čekankou obecnou (odrůda Puna II), jetelem lučním (odrůda Callisto), kostřavou rákosovitou (odrůda Kora) a vojtěškou setou (odrůda Zuzana). Tento pokus byl založen v září 2019 a celková délka vegetace byla 69 dnů, pokus byl hnojen dvakrát v průběhu vegetace. Po celou dobu vegetace byl pokus ovlivňován nízkými teplotami a zkracující se délkou dne. Během vegetace byly zaznamenávány výšky porostů všech druhů. Po ukončení vegetace se hodnotila celková délka kořenů, maximální hloubka kořenů a délka kořenů na základě jejich tloušťky. Tyto parametry byly vyhodnoceny prostřednictvím programu WinRHIZO. U jitrocele Tonic byla prokázána maximální hloubka kořenů (18,2 cm) a celková délka kořenů (2 032 cm). Druhá část pokusu zaměřená na hodnocení produkční schopnosti a kořenové biomasy jitrocele probíhala na pokusných parcelkách na Pícninářské stanici ve Vatíně. Zde byl pokus založen v červnu 2019 ve třech variantách, kde byly vysety tyto druhy: jitrocel kopinatý odrůda Libor, planá odrůda čekanky obecné a směs jitrocele kopinatého, čekanky obecné, srhy laločnaté, jílku vytrvalého, kostřavy luční, lipnice luční, bojínku luč-ního, jetele plazivého a štírovníku růžkatého. Statisticky průkazný rozdíl byl zjištěn u výnosu sušiny a obsahu sušiny, kdy u jitrocele Libor byly zaznamenány nižší hodnoty než u travní směsi (výnos sušiny nižší o 0,45 t.ha-1, obsah sušiny v první seči nižší o 5,06 %, ve druhé seči nižší o 2,22 %). Byl zde vyhodnocen také obsah hrubého proteinu (15,87 %) a vlákniny (ADF 22,58 % a NDF 26,77 %). Na jaře 2020 byla hodnocena produkce kořenové biomasy jako u první části pokusu pomocí programu WinRHIZO. U jitrocele Libor byla zjištěna větší hustota prokořenění ve svrchní vrstvě půdy (10,2 cm.cm-3) než u čekanky obecné (3,1 cm.cm-3).
Vliv organického a minerálního hnojení na zlepšení degradovaných travních porostů v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem
Rakova, Tatiana
Cílem práce bylo zjistit vliv minerálního a organického hnojení na změnu kvality píce a na změnu botanického složení a výnosu píce na chudém stanovišti v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem. V Kladrubech n.L. na podzim v roce 2014 na pozemku č. 9502 byl založen maloparcelkový pokus, který má za cíl ověřit vliv hnojení na botanické složení a produkci píce trvalého travního porostu s nízkými výnosy píce. Aplikace hnojiv byla provedena na podzim 2014 a podzim 2015 na parcelách o rozměrech 4,0 x 4,0 se třemi variantami ve třech opakováních. Po aplikaci hnojiv bylo vyhodnoceno botanické složení porostů a produkce píce na ploše 1 m2 uprostřed parcely před 1. sklizní v roce 2015 a 2016. Produkce píce byla hodnocena současně s botanickým hodnocením porostů. Po usušení píce a jejím pomletí na laboratorním mlýnku byla hodnocen kvalita píce. Podle výsledků hnojení kompostem pozitivně ovlivnilo výnos píce v roce 2016 až 10,2 t/ha i hodnoty kvality píce. V travním porostu na hnojených minerálním hnojením a kompostem parcelách dominovala lipnice luční, hnojení kompostem také podporuje výskyt dvouděložných bylin. Minerální hnojení podporuje spíše výskyt a růst trav.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.